Punthoofd logo
Laatste update: 09:51
Volgende update: 10:06

Nederland RSS feed

De actualiteiten bij onze noorderburen.

01

Zeeuwen met bussen naar Den Haag voor debat over marinierskazerne

Bestuurders en bewoners uit Zeeland zijn met bussen onderweg naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer bij te wonen over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Volgens Omroep Zeeland rijden er vier bussen vanuit Vlissingen, Terneuzen en Schouwen-Duiveland met in totaal zo'n 130 mensen. Vorige week werd bekend dat de marinierskazerne definitief niet naar Zeeland gaat, maar naar Nieuw Milligen in Gelderland. Het kabinet vreest bij een verhuizing naar Zeeland een leegloop bij het Korps Mariniers. Hun kazerne staat nu in Doorn en veel mariniers willen dicht bij huis blijven. Ook de angst voor financiële tegenvallers en andere tegenslagen speelt een rol bij de keuze van het kabinet voor Nieuw Milligen als vestigingsplaats. De Zeeuwen hebben boos gereageerd op de beslissing. In de provincie zijn de afgelopen jaren investeringen gedaan voor de komst van de mariniers. De provincie eist nu compensatie. Het kabinet wil dat een "gezant" daar met de Zeeuwen over praat. Pittig debat verwacht Voor iedereen die naar het debat wilde, heeft de provincie gratis busvervoer geregeld. Het debat begint om 11.00 uur en is live te volgen bij Omroep Zeeland en via NPO Politiek. De algemene verwachting is dat het een pittig debat wordt voor staatssecretaris Visser van Defensie. De SGP heeft al gezegd dat de "vertrouwensvraag" op tafel ligt. De partij sluit een motie van wantrouwen niet uit, wat zeer uitzonderlijk is voor de SGP. Waarschijnlijk zal het debat er vooral over gaan of Defensie de Zeeuwen wel eerlijk op de hoogte heeft gehouden van de ontwikkelingen. Ook vindt de Kamer dat de kwestie wel erg lang heeft geduurd. (NOS 20/02 09:19)

» Zeeuwen met bussen naar Den Haag voor debat over marinierskazerne (NOS 20/02 09:19)
» Zeeuwen met bussen naar Den Haag voor debat over marinierskazerne (NOS 20/02 09:19)
» Boze Zeeuwen op weg naar Den Haag (MSN 01/01 01:00)
» Boze Zeeuwen op weg naar Den Haag (MSN 01/01 01:00)
» Zeeuwen kunnen gratis met de bus naar Kamerdebat (MSN 01/01 01:00)

» NOS  NOS  MSN  MSN  MSN  

02

Twee met coronavirus besmette passagiers cruiseschip overleden

Twee passagiers aan boord van het cruiseschip Diamond Princess die besmet waren met het coronavirus zijn overleden. Het gaat om een Japanse man en een vrouw die allebei in de 80 zijn. Het zijn de eerste doden die op het schip zijn gevallen. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Japan komt daarmee op drie. Het eerste slachtoffer overleed vorige week. Het schip, dat 3700 mensen aan boord had, ligt sinds begin februari voor anker in de Japanse haven Yokohama. Buiten China zijn op de Diamond Princess de meeste mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Het zou gaan om meer dan 600 besmette opvarenden. Donderdag is de tweede dag dat niet-besmette passagiers na een quarantaineperiode van twee weken het cruiseschip mogen verlaten. 'Complete chaos' Een Japanse viroloog die vrijwillig heeft geholpen op het schip uitte gisteren felle kritiek op de gang van zaken aan boord. Het was medisch gezien een complete chaos, zei Kentaro Iwata in een videoboodschap op YouTube: Volgens de viroloog waren de maatregelen om besmettingen te voorkomen op het cruiseschip compleet inadequaat, Er was geen onderscheid tussen infectievrije zones en zones waar personen mogelijk zijn besmet, zei hij. "Het was een komen en gaan van mensen met of juist zonder beschermende kleding aan." De Japanse minister van Volksgezondheid spreekt de kritiek tegen en zegt dat alle mogelijke stappen zijn ondernomen om de uitbraak in te dammen. In China is het aantal doden door het virus opgelopen tot 2118. Bijna 75.000 mensen in het land zijn ermee besmet geraakt. (NOS 20/02 04:56)

» NOS  NOS  NOS  NOS  MSN  

03

Dode en gewonden bij steekpartij in zorginstelling

Een bewoner van de zorginstelling aan de Morel in Wageningen heeft woensdagavond één persoon gedood en twee personen verwond met een mes. Volgens Omroep Gelderland zijn de gewonden begeleiders van de zorginstelling. (Blik op Nieuws 20/02 09:36)

» NOS  NOS  Blik op Nieuws  MSN  

04

9 doden bij aanslagen op Duitse waterpijpcafés, OM vermoedt rechts-extremisme

In de Duitse stad Hanau, even ten oosten van Frankfurt, zijn twee shishalounges onder vuur genomen. Die aanslagen hebben aan zeker negen mensen het leven gekost, allemaal mensen van buitenlandse afkomst. Het Duitse Openbaar Ministerie zegt dat er aanknopingspunten zijn voor een rechts-extremistisch motief. Volgens de Duitse krant Bild blijkt de vreemdelingenhaat van de dader uit een afscheidsbrief die in zijn appartement is ontdekt. Daar werd uren na de beschietingen ook het lichaam van de dader gevonden. Er lag nog een tweede lijk, wat het totale dodental op elf brengt. Woonwijk De dader opende rond 22.00 uur het vuur in een waterpijpcafé in het centrum van Hanau, een stad waar zo'n 100.000 mensen wonen. Vervolgens reed hij naar een westelijke woonwijk 2 kilometer verderop, waar hij in een andere shishalounge ook begon te schieten, niet ver van zijn appartement. Na zijn daden vluchtte de schutter in een auto. Volgens de Duitse politie was de man vermoedelijk de enige dader. Over een afscheidsbrief zegt de politie niets, maar diverse media maken daar melding van. Bild schrijft dat het om een Duitser gaat, genaamd Tobias R. Hij zou in de achtergelaten brief "verwarde opvattingen" uiten, waarvan vele met een rechts-radicale inslag. Zo schrijft hij volgens Bild dat bepaalde volkeren moeten worden "vernietigd". Ook zou hij enkele dagen geleden een video op YouTube-hebben gezet met complottheorieën van allerlei aard. In zijn auto zouden munitie en magazijnen zijn gevonden. Burgemeester Kaminsky zegt dat alle slachtoffers buitenlanders zijn, onder wie mensen van Koerdische afkomst. Over de drijfveren van de dader wil hij niet speculeren, maar een rechts-radicaal motief is volgens hem niet uitgesloten. Landelijk parket Het landelijke Openbaar Ministerie heeft de leiding over het onderzoek overgenomen van het regionale parket. Dat is vanwege "het bijzondere karakter" van de gebeurtenissen, staat in een verklaring. De Duitse regering heeft geschokt gereageerd op de gebeurtenissen. "Onze gedachten zijn bij de inwoners van Hanau", laat een regeringswoordvoerder op Twitter weten. "Onze deelneming gaat uit naar de getroffen families." (NOS 20/02 00:30)

» NOS  NOS  

Punthoofd button Punthoofd.be - Copyright © 2008-2010 - Concept en realisatie door Anthony Liekens