Punthoofd logo
Laatste update: 11:45
Volgende update: 12:00

Nederland RSS feed

De actualiteiten bij onze noorderburen.

01

Prins Laurent wil zich verdedigen voor parlement

Prins Laurent van België wil zich schriftelijk of mondeling verdedigen voor het Belgische parlement. Dat heeft zijn advocaat Laurent Arnauts tegen Belga gezegd. (Telegraaf 16/12 10:55)

» Belgische prins Laurent wil toelage in parlement verdedigen (NRC 16/12 08:04)
» Prins Laurent wil zich verdedigen voor parlement (NOS 16/12 01:16)
» Prins Laurent wil zich verdedigen voor parlement (NOS 16/12 01:16)
» Prins Laurent wil zich verdedigen voor parlement (Telegraaf 16/12 10:55)
» Belgische prins Laurent wil toelage in parlement verdedigen (MSN 01/01 01:00)

» NRC  NOS  NOS  Telegraaf  MSN  

02

Hoogleraren: Mitch Henriquez overleed niet door acute stress

Mitch Henriquez is niet overleden aan het acute stresssyndroom, zeggen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde vanmiddag in het radioprogramma Argos. Henriquez overleed bij zijn hardhandige aanhouding op een muziekfestival in Den Haag in 2015. Toen hij zich verzette, kreeg hij een nekklem. Volgens een aantal deskundigen in de rechtszaak tegen twee betrokken politieagenten was de stress die leidde tot Henriquez' dood de uitkomst van een optelsom van het geweld en worstelingen tijdens zijn arrestatie. De hoogleraren vinden dat onzin. "Zij zeggen: 'het bestaat wel, je kunt wel heel veel stress hebben, maar je kunt er niet aan doodgaan'", zegt Argos-eindredacteur Kees van den Bosch in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hen kan stress bij overlijden een bijkomend verschijnsel zijn, maar nooit de hoofdoorzaak. De hoogleraren doen bij Argos geen uitspraak over wat dan wel tot de dood van Henriquez heeft geleid. Professor Jan Bakker (New York University) had een mooie vergelijking, vertelt Van den Bosch. "Bakker zei: 'als je wordt opgehangen, heb je waarschijnlijk ook heel veel stress in je lijf. Maar toch komt niemand op het idee om achteraf te zeggen dat je bent overleden aan het acute stresssyndroom. Je bent gewoon opgehangen'." In het radioprogramma treedt ook de Haagse cardioloog-intensivist Remon Baak, die Henriquez meteen na zijn gewelddadige arrestatie behandelde, voor het eerst naar buiten. Hij zegt dat Henriquez volgens hem wel degelijk is overleden door de nekklem. "Er was absoluut geen sprake van het acute stresssyndroom. De oorzaak van het overlijden was te weinig zuurstof." Richard Korver, advocaat van de nabestaanden van Henriquez, zegt dat zijn cliënten heel blij zijn dat de hoogleraren uit eigen beweging hun verhaal hebben gedaan. "Zij bevestigen eigenlijk wat onze deskundigen al die tijd al hebben gezegd." Volgens Korver kreeg Henriquez door de nekklem te weinig zuurstof en is hij daaraan overleden. De rechter doet aanstaande donderdag uitspraak in de zaak tegen de agenten. Het Openbaar Ministerie heeft geen straf geëist tegen hen. OM: deskundigen twijfelen niet Een woordvoerder van het OM zegt dat het onmogelijk is om te reageren op de uitzending van Argos, omdat die pas vanmiddag is. In zijn algemeenheid wil hij wel zeggen dat er tijdens de rechtszaak twee dagen lang is gesproken over de doodsoorzaak van Henriquez. Van de drie gehoorde deskundigen wezen er twee het acute stresssyndroom als eerste doodsoorzaak aan. Geen van hen heeft het bestaan van het syndroom in twijfel getrokken, zegt de woordvoerder. (NOS 16/12 08:05)

» NOS  NOS  MSN  

03

Marechaussee schiet op Schiphol Plaza verwarde man met mes neer

Even voor 17.00 uur heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) vrijdagmiddag op Schiphol Plaza een man neergeschoten die dreigde met een mes. De man zou volgens nog niet bevestigde berichten ook een aantal ruiten hebben ingeslagen. (Blik op Nieuws 16/12 09:30)

» NRC  Blik op Nieuws  

04

Canadees miljardairsechtpaar dood gevonden

In de Canadese stad Toronto zijn de miljardair Barry Sherman en zijn vrouw thuis dood gevonden. Sherman was oprichter van het farmaciebedrijf Apotex. De politie zegt dat het paar onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. De 75-jarige Sherman en zijn vrouw Honey werden gevonden door een makelaar die voorbereidingen wilde treffen voor een bezichtiging van hun huis, dat te koop staat. De precieze doodsoorzaak van het stel wordt onderzocht. Er zijn geen sporen van inbraak, zeggen rechercheurs. Sherman was een van de rijkste mensen van Canada. Zijn bedrijf Apotex is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van generieke medicijnen, middelen waarvan het patent is verlopen. Hij en zijn vrouw stonden ook bekend als filantropen. Jaarlijks gaven ze miljoenen aan goede doelen. Gezondheidsminister Hoskins van de provincie Ontario spreekt van een droevige dag. Hij omschrijft de twee als "fantastische mensen, ongelooflijke filantropen en grote leiders in de gezondheidszorg". Premier Trudeau maakte via Twitter zijn deelneming kenbaar. (NOS 16/12 02:15)

» NOS  NOS  MSN  

05

Extreem-rechts terug in regering Oostenrijk

<p>De nieuwe coalitie zal bestaan uit de conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ. Sebastian Kurz wordt de nieuwe premier. </p> (NRC 15/12 22:17)

» NRC  MSN  


06

Vier doden bij botsingen Palestijnen en Israëlische veiligheidsdiensten

<p>Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Een van de doden is een 29-jarige man in een rolstoel. </p> (NRC 15/12 22:03)

» NRC  MSN  

07

'Mensen gilden en renden op Schiphol, wel raar om mee te maken'

Nadat de marechaussee een man neerschoot op Schiphol ontstond er paniek op de luchthaven. Dat vertellen omstanders tegen AT5.Een van hen zag hoe de man eerst onder schot werd gehouden. 'De marechaussee had een schild en een wapen. Mensen renden naar binnen om te schuilen en ik hoorde, denk ik, vijf schoten. In de hal was paniek. Mensen gilden, renden. Wel raar om mee te maken.' Lees ook: Man neergeschoten door marechaussee op Schiphol, deel luchthaven ontruimd Een ander mocht het treinstation onder de luchthaven niet uit. 'Alle roltrappen waren stilgezet. Ze zeiden dat er een schietpartij was.  Na twintig minuten moesten we naar boven. Nu staan we buiten en proberen we erachter te komen wat er aan de hand was.' De man liep met een mes het kantoor van de marechaussee op Schiphol Plaza in en begon meteen te dreigen. Toen hij niet luisterde naar instructies werd hij in zijn onderlichaam geschoten. Het gaat om een 29-jarige man uit Den Haag, die al eerder betrokken was bij geweldsincidenten op Schiphol. Een woordvoerder van de marechaussee kon nog niet zeggen om wat voor incidenten dat ging.  De neergeschoten man is naar het VUmc overgebracht en daar geopereerd.  (AT5 15/12 20:30)

» AT5  AT5  

08

Deskundigen: aandelen SNS Reaal waren niets meer waard

Onteigende aandeelhouders vinden geen steun voor een schadeclaim in een voorlopig deskundigenrapport over de waarde van SNS Reaal. (NRC 15/12 19:44)

» NRC  

09

Verdachte vernielen joods restaurant voor de rechter

Woensdagmiddag 20 december moet de 29-jarige verdachte van vernieling van een joods restaurant in Amsterdam-Zuid zich verantwoorden voor de politierechter op verdenking van vernieling en diefstal. (Blik op Nieuws 15/12 17:53)

» Blik op Nieuws  

10

PVV vervangt Rotterdamse lijsttrekker na één dag

De PVV zou “onaanvaardbare informatie” over Géza Hegedüs hebben gekregen. Vrijdag werd ook bekend dat de PVV in Limburg 179.000 euro terug moet betalen. (NRC 15/12 15:32)

» NRC  MSN  


Punthoofd button Punthoofd.be - Copyright © 2008-2010 - Concept en realisatie door Anthony Liekens