Punthoofd logo
Laatste update: 02:05
Volgende update: 02:20

Nederland RSS feed

De actualiteiten bij onze noorderburen.

01

Janine Abbring wint Sonja Barend Award voor interview met Van der Laan

Janine Abbring, presentator van het programma Zomergasten, heeft de Sonja Barend Award 2017 gewonnen met het interview dat ze hield met de onlangs overleden burgermeester Eberhard van der Laan. Het was volgens de jury het beste interview van het afgelopen televisieseizoen.Volgens jurylid Hans Beerkamp speelde in het besluit ook mee hoe de stad reageerde op het interview: 'Als een interview van drie uur live wordt bekeken in vele cafés en zalen, dan zegt dat niet alleen iets over de betrokkenheid bij de hoofdpersoon, maar toch ook over de kwaliteit van het gesprek.' Lees ook: De tranen zaten bij de verbroedering, Van der Laan in Zomergasten tegen Amsterdam: 'Blijf de lieve stad' 'Maar één winnaar mogelijk'Jurylid Norbert Pek had geen twijfels over Abbring: 'Zonder de andere genomineerden te kort te doen: dit jaar is maar één winnaar mogelijk.' De andere genomineerde interviews voor de prijs waren die van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander en van Jeroen Pauw met Diederik Samsom. Janine Abbring wint Sonja Barend Award 2017! #DWDD #SonjaBarendAward pic.twitter.com/LiLLErWd8D — DeWereldDraaitDoor (@dwdd) October 17, 2017 (AT5 17/10 22:15)

» Janine Abbring wint Sonja Barend Award (NRC 17/10 19:48)
» Janine Abbring krijgt Sonja Barend Award voor interview Van der Laan (NOS 17/10 20:10)
» Janine Abbring krijgt Sonja Barend Award voor interview Van der Laan (NOS 17/10 20:10)
» Janine Abbring wint Sonja Barend Award voor interview met Van der Laan (AT5 17/10 22:15)
» Janine Abbring wint Sonja Barend Award (Dagblad van het Noorden 17/10 19:50)

» NRC  NOS  NOS  AT5  Dagblad van het Noorden  

02

Rechter houdt inreisverbod VS opnieuw tegen

Een federale rechter op Hawaï heeft een stokje gestoken voor een nieuwe versie van het inreisverbod van de regering-Trump, die morgen moest ingaan. Dat gebeurde na een verzoek van de regering van de eilandenstaat. Het is de derde keer dat rechters het inreisverbod van Trump tegenhouden. De beperkingen moesten morgen ingaan voor inwoners van Iran, Libië, Noord-Korea, Somalië, Syrië, Tsjaad en Jemen. Ook sommige Venezolaanse functionarissen waren wat de regering betreft niet meer welkom. Onder druk van rechterlijke vonnissen had de regering-Trump het inreisverbod al genuanceerd; alleen vanuit Noord-Korea mocht niemand de VS nog in; van andere landen mochten bijvoorbeeld grootouders en broers en zussen van Amerikaanse staatsburgers het land wel in. Niet bevoegd Hawaï vond die verruiming niet groot genoeg en betoogde voor de rechtbank dat Trump niet de bevoegdheid heeft om inwoners van zes van de acht landen tegen te houden. De staat verzette zich niet tegen het inreisverbod voor Noord-Koreanen en Venezolaanse functionarissen. De rechter ging mee met de bezwaren van Hawaï. "Deze wet heeft precies dezelfde fouten als zijn voorganger", meldde rechter Derrick Watson. "Er is onvoldoende bewijs dat de komst van inwoners van deze landen schadelijk is voor de VS." De Amerikaanse regering heeft boos gereageerd op de nieuwe blokkade. Het Witte Huis spreekt van een "gevaarlijk onjuiste" uitspraak en verwacht dat het inreisverbod het uiteindelijk toch haalt, als het voor een andere rechter komt. Het ministerie van Justitie noemt de uitspraak "onjuist" en zegt snel in beroep te gaan tegen het besluit. Eerdere zaak Het is niet de eerste keer dat Hawaï met succes ingaat tegen het inreisverbod van de regering-Trump. In juli verwees een federale rechter van de eilandengroep een eerdere versie van het inreisverbod naar de prullenbak. President Trump probeert al sinds zijn aantreden mensen uit veelal islamitische landen buiten de deur te houden. Hij zegt daarmee terroristen te willen weren. (NOS 17/10 22:14)

» NOS  NOS  MSN  

03

Duizenden nepgoederen in beslag genomen in Delft

<p>Ook lagen in dezelfde loods grote hoeveelheden neplogo’s, knopen en emblemen opgeslagen. </p> (NRC 17/10 20:08)

» NRC  MSN  MSN  

04

Verzekeraars zien stijging fraude in wijkverpleging

Zilveren Kruis vermoedt dat er voor 50 miljoen euro onterecht is gedeclareerd. Andere verzekeraars noemen geen bedragen. (NRC 18/10 02:00)

» NRC  MSN  NRC  

05

Europees hof: Russisch fraudeproces tegen Navalny oneerlijk

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat Rusland geen eerlijk proces heeft gevoerd tegen oppositieleider Alexei Navalny. Het gaat om een proces uit 2014 voor fraude. Alexei en zijn broer Oleg zouden het Franse cosmeticaconcern Yves Rocher hebben opgelicht. Het hof in Straatsburg oordeelt dat Rusland Navalny bijna 80.000 euro schadevergoeding moet betalen. De Russische autoriteiten hebben drie maanden om tegen het vonnis van het hof in beroep te gaan. Navalny wil het volgend jaar bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen president Poetin, die hoogstwaarschijnlijk een vierde termijn wil. Door de veroordeling kan hij niet aan de verkiezingen meedoen. Navalny wordt in het Kremlin ook gehaat omdat hij met onthullingen is gekomen over corruptie binnen de Russische regering. Hij heeft onder meer premier Medvedev beschuldigd van machtsmisbruik en zelfverrijking met overheidsgeld. Wet opgerekt Volgens Navalny zijn de fraudeprocessen tegen hem, het zijn er meerdere, politiek gemotiveerd. Het mensenrechtenhof in Straatsburg is van oordeel dat de Russische rechters de wet hebben opgerekt om Navalny veroordeeld te krijgen. "Ik ben blij dat het recht zijn loop krijgt", schreef Navalny op zijn website na de uitspraak van het Europese hof. Het Europese hof heeft al eerder een veroordeling van Navalny van tafel geveegd. Begin 2016 constateerde Straatsburg al dat hij onterecht was veroordeeld voor fraude met een bosbedrijf in Kirov (de Kirovles-zaak ). Navalny zit al voor de derde keer dit jaar in de gevangenis, nu omdat hij aanhangers had opgeroepen de straat op te gaan en een demonstratieverbod te negeren. (NOS 17/10 18:12)

» NOS  NOS  


06

Vinder legt handgranaat op balie politiebureau

In Nijmegen kwam dinsdagmiddag een persoon een gevonden handgranaat brengen aan het politiebureau aan de Muntweg. (Blik op Nieuws 17/10 17:31)

» Blik op Nieuws  Blik op Nieuws  

07

Directeur Stedelijk Museum stapt op

Directeur Beatrix Ruf heeft besloten per onmiddellijke ingang terug te treden als directeur van het Stedelijk Museum. Zij doet dit in het belang van het museum, gelet op de berichtgeving in de media in de afgelopen weken, die mogelijk een impact kunnen hebben op de reputatie van het museum. (Blik op Nieuws 17/10 13:20)

» NRC  Blik op Nieuws  AT5  MSN  

08

Norm voor hoeveelheid fipronil in mest vastgesteld

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de norm voor de maximale hoeveelheid fipronil in kippenmest vastgesteld op 5 microgram per kilo mest. Rekening houdend met meetonzekerheden betekent dit dat alle kippenmest met een gehalte fipronil boven 10 microgram per kilo mest moet worden afgevoerd en verbrand. (Blik op Nieuws 17/10 14:25)

» Blik op Nieuws  

09

Schip ramt gloednieuwe brug bij Noordhorn

Bij Noordhorn heeft een vrachtschip dinsdagochtend de gloednieuwe Tafelbrug over het Van Starkenborghkanaal geramd. (Blik op Nieuws 17/10 14:15)

» Blik op Nieuws  

10

Grote schade aan kunstcollectie voor stedelijk museum Zwolle na brand

In het Stedelijk Museum in Zwolle heeft een brand vannacht voor flink wat roetschade gezorgd aan de kunstcollectie. (Blik op Nieuws 17/10 12:27)

» Blik op Nieuws  RTV Oost  MSN  


Punthoofd button Punthoofd.be - Copyright © 2008-2010 - Concept en realisatie door Anthony Liekens