Punthoofd logo
Laatste update: 02:20
Volgende update: 02:35

Nederland RSS feed

De actualiteiten bij onze noorderburen.

01

Hoekstra: een miljard Nederlands geld in coronafonds voor zwaar getroffen landen

Minister Hoekstra van Financiën wil dat Nederland grofweg een miljard euro stopt in een Europees noodfonds voor landen die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen. In een interview met het internationale persbureau Reuters zegt de minister dat deze gift "bedoeld is als een teken van solidariteit voor landen die te maken hebben met het coronavirus". Premier Rutte denkt dat in het fonds in totaal zo'n 10 á 20 miljard euro moet komen, zo zei hij in het tv-programma Nieuwsuur. Landen moeten daar naar verhouding aan bijdragen. Een bedrag wilde hij niet noemen. "Ik ga niet speculeren. We moeten eerst kijken of dat fonds er komt." Zo'n fonds bestaat nog niet. Het is een idee waar het Nederlandse kabinet vandaag mee kwam, na de kritiek vanuit Zuid-Europa over de vermeende onbuigzame houding van Nederland. Premier Rutte lanceerde het plan in de Tweede Kamer. Het idee is om landen te helpen met een gift, geen lening. Het geld is vooral bedoeld voor medische zorg. Kijk hier hoe premier Rutte het coronafonds aankondigde: Nederland kreeg de afgelopen dagen veel kritiek, vooral uit Italië en Spanje, omdat het te strenge voorwaarden zou stellen aan financiële hulp voor de getroffen landen. Het zou dan gaan om geld uit het Europese Stabilisatiemechanisme (ESM), een pot met honderden miljarden euro's die in het leven is geroepen na de Griekse schuldencrisis. Ook viel het verkeerd dat Nederland zich hard verzette tegen Europese obligaties, waarmee eurolanden samen schulden op zich zouden moeten nemen. Gift Het coronafonds moet nadrukkelijk een tijdelijk noodfonds zijn waarbij landen de gift niet hoeven terug te betalen. Hoekstra kwam gisteren terug op de strenge Nederlandse opstelling en erkende dat het kabinet niet empathisch genoeg was geweest tegenover Zuid-Europa. (NOS 01/04 23:04)

» Hoekstra: een miljard Nederlands geld in coronafonds voor zwaar getroffen landen (NOS 01/04 23:04)
» Hoekstra: een miljard Nederlands geld in coronafonds voor zwaar getroffen landen (NOS 01/04 23:04)
» Kabinet trekt miljard uit voor noodhulp Europese landen (MSN 01/01 01:00)
» Kabinet trekt miljard uit voor noodhulp Europese landen (MSN 01/01 01:00)

» NOS  NOS  MSN  MSN  

02

Verdachte moord Derk Wiersum blijft vastzitten

Moreno B., verdachte van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, blijft voorlopig vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam vandaag. B's advocaat vindt dat alternatieve scenario's in de moordzaak niet goed zijn onderzocht en had gevraagd het voorarrest van Moreno B. op te heffen. De rechtbank oordeelde dat er te veel harde aanwijzingen zijn tegen B. De tussentijdse zitting betrof ook de zaak tegen medeverdachte Giërmo B. Zijn advocaat had geen verzoek gedaan om het voorarrest op te heffen. Ook hij blijft langer vastzitten. Ook een derde verdachte, Anouar T., zit nog vast. Hij is een neef van Ridouan Taghi, die wordt gezien als de opdrachtgever van de moord op Wiersum. 'Geen oog voor alternatieve scenario's' Op 18 september werd Derk Wiersum doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces over een reeks liquidaties. Volgens Moreno's advocaat Job Knoester is het Openbaar Ministerie gefixeerd op de gedachte van een vooropgezet moordplan. Hij zei dat het OM er goed aan zou doen om breder te kijken. Knoester zei dat een getuige heeft verklaard dat Wiersum ruzie had met de man die hem heeft doodgeschoten. Zijn dood zou daarom het gevolg kunnen zijn van een uit de hand gelopen ruzie. Ook is het volgens Knoester mogelijk dat de verdachten Wiersum niet volgden om hem te doden, maar om te achterhalen waar Nabil B. zat. Het OM vindt die scenario's ongeloofwaardig. De schutter zou doelgericht hebben geschoten om Derk Wiersum te doden. De volgende tussentijdse zitting is op 24 juni. (NOS 01/04 17:06)

» NOS  NOS  MSN  MSN  

03

OM ziet vuurwerkexplosie in Urk als poging tot moord of doodslag

Een 28-jarige man uit Urk die sinds december vastzit voor het veroorzaken van een explosie in een woning in Urk wordt verdacht van poging tot moord of doodslag. Dat maakte het Openbaar Ministerie vanmiddag bekend na een proformazitting in de rechtbank van Lelystad. De verdachte blijft tot 19 juni in voorarrest. Dan verschijnt hij opnieuw voor de rechter. Hij was niet aanwezig in de rechtszaal, maar volgde de zitting in de gevangenis via een televisieverbinding. De vuurwerkaanslag was volgens het OM zo hevig, dat gezinsleden of andere aanwezigen hadden kunnen overlijden. ,,Dat baseren we op wat er in de woning is aangetroffen en de schade aan de woning", zegt een OM-woordvoerder. Ravage De bom veroorzaakte een enorme ravage en blies onder meer de voordeur van het huis uit het kozijn. Ook bezweek een muur. De bewoners waren op het moment van de explosie thuis, maar raakten niet gewond. Een tweede verdachte werd in februari in Urk aangehouden. Ook de medeverdachte verschijnt op 19 juni voor de rechter. De politie denkt dat de daders zich vergisten in het huis en dat de aanslag eigenlijk was gericht tegen een echtpaar dat een dag eerder aan de politie had doorgegeven dat er mogelijk illegaal vuurwerk in dozen in een auto zat. (NOS 01/04 17:59)

» NOS  NOS  MSN  

04

Aangetroffen lichaam Duivendrecht is vermiste Schot Matthew McCombe

De persoon die woensdagochtend 1 april levenloos is aangetroffen in het water aan de Molenkade in Duivendrecht is de vermiste Schot Matthew McCombe. Dit meldt de politie woensdagmiddag. (Blik op Nieuws 01/04 16:09)

» Blik op Nieuws  

05

Fred Westerbeke benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

Fred Westerbeke is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk als hoofdofficier van justitie bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en in het bijzonder voor zijn buitengewone verdiensten in de zaak naar aanleiding van het neerhalen van vlucht MH17. (Blik op Nieuws 01/04 10:01)

» Blik op Nieuws  


06

Flinke straffen voor ‘coronahoesters’

De politierechter in Den Haag heeft vandaag celstraffen tot drie maanden opgelegd aan drie zogeheten ‘coronahoesters’. De drie werden vorige week en afgelopen weekend bij verschillende gelegenheden door de politie aangehouden. Daarbij hoestten zij agenten en anderen in het gezicht waarbij ze ‘corona’ riepen. (Blik op Nieuws 31/03 22:24)

» Blik op Nieuws  

07

Koningin Máxima bezoekt vrijwilligers Rode Kruis Nederland

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag in het Gelderse Loenen een werkbezoek gebracht aan vrijwilligers van het Rode Kruis. 'Het bezoek vond plaats in het kader van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19)', zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis dinsdagmiddag weten. (Blik op Nieuws 31/03 18:17)

» Blik op Nieuws  

08

Vader (33) omgebrachte gezin Etten-Leur bij Trivium aangehouden

Dinsdagmiddag heeft de politie de 33-jarige man uit Etten-Leur aangehouden die gezocht werd vanwege het aantreffen van vier overleden familieleden zaterdag in een woning aan de Dasseburcht in Etten-Leur. Dit meldt de politie dinsdagmiddag. (Blik op Nieuws 31/03 16:57)

» Blik op Nieuws  

09

Coronacrisis: Opening Lelystad Airport met een jaar uitgesteld

De coronacrisis werkt ook door op de oorspronkelijke plannen voor de Nederlandse luchtvaart. 'De openstelling van Lelystad Airport wordt daarom met een jaar uitgesteld', zo heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag bekendgemaakt. (Blik op Nieuws 31/03 15:18)

» Blik op Nieuws  

10

Ouderlijk gezag van vader van naar India ontvoerd Insiya blijft beëindigd

Het ouderlijk gezag van de vader van een in september 2016 vanuit Amsterdam naar India ontvoerd meisje Insiya blijft beëindigd. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag beslist in een hoger beroep dat door de vader was ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Ook de rechtbank had het gezag van de vader al beëindigd, op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Die beslissing blijft in stand. Dat betekent dat alleen de moeder nog ouderlijk gezag over het meisje heeft. (Blik op Nieuws 31/03 12:04)

» Blik op Nieuws  


Punthoofd button Punthoofd.be - Copyright © 2008-2010 - Concept en realisatie door Anthony Liekens